North Wall Quay ha estrenat mobiliari urbà, tot i que és una mica diferent del que hom acostuma a veure a la resta de la ciutat: una estructura que s'adapta a totes les maneres de seure i que s'ha fabricat amb el plàstic arreplegat del riu pel Liffey Sweeper, una barcassa que de fa tres anys i mig escombra el Liffey. TEXT.

El Bernard Shaw de Glasnevin va tornar a ser l'escenari dels concerts de la Diada. La sessió engegà amb el grup d'animació infantil Rikus i els Barretines; després fou el torn d'Inúka, un irlandès que parla català i que cantà l'Estaca; el duet catalano-irlandès The Dream of Horses i finalment DesgarraSound i Berk. TEXT.

A tocar de Thomas Street hi ha una estructura molt curiosa: la St Patrick's Tower, un antic molí de vent que proveïa energia a una destil·leria de la zona i que amb els seus trenta-tres metres i mig d'alçària, diuen que és el més alt d'Europa. A més, just al costat hi ha el perer més longeu de Dublin. TEXT.

Una imatge molt habitual al centre de Dublin al vespre són les bosses d'escombraries dipositades a la vorera pels establiments comercials i és que, per motius d'espai, no és possible de tenir contenidors, com a la resta de la ciutat. De tota manera, ara el Comú de Dublin diu que no vol bosses a la vorera. TEXT.

De mica en mica, els vianants del centre de Dublin van guanyant espais en detriment del cotxe, foragitat per l’agenda verda municipal -o croada anticotxe. El darrer cas és el de Liffey Street, que ha patit uns quants mesos d’obres, però que ha valgut la pena perquè la seva fesomia ha millorat notablement. TEXT.

D'ençà del 1693, a Dublin hi ha un cementiri hugonot, on hi ha enterrades més de 600 persones -la darrera, el 1901-, arribades a Irlanda fugint de la persecució religiosa a França a final del segle XVII. El cementiri és un oasi enmig de la trama urbana de Dublin, tot i que, tancat a pany i forrellat, no s'hi pot entrar. TEXT.

El 26 d'agost va entrar en servei l'estació de Kishoge, a la línia de Kildare, construïda el 2009 preveient que al voltant floririen molts complexos immobiliaris, però que va acabar sent víctima de l'esclat de la bombolla. Amb tot, ara ha obert, esperant la construcció de milers d'habitatges a la rodalia. TEXT.

Les pilones de protecció que hi ha a les voreres de Dublin són semblants a les de moltes altres ciutats, però a la rodalia de les escoles, cada vegada hi ha més pilones en forma de llapis, un disseny que fa que tant escolars com automobilistes parin més atenció que si fossin les pilones de tota la vida. TEXT.