Saint Stephen's Green, el shopping més vintage

El vuit de novembre del 1988 va obrir el Saint Stephen’s Green Shopping Centre, un centre comercial que, potser per ser al capdamunt del comercialíssim i elegant Grafton Street, no tenia res a veure amb un dels primers centres comercials construïts a Dublin: el lletgíssim ILAC Centre, inaugurat set anys abans i en què destaca el formigó gris i fred, tot i que la banda de Henry Street va ser renovada l’any 2006 i ara fa més bona cara.

Tornant al Saint Stephen’s Green Shopping Centre, l’ús de ferro per a l’estructura i de vidre per al sostre li va donar una fesomia molt retro, d’un segle enrere, a banda de lluminositat fins i tot durant els dies més ennuvolats, que són els més habituals a Dublin.

O també hi ha qui el compara amb un vaixell de vapor del Mississipi, amb llarguíssims passadissos a banda i banda, on hi ha uns balcons amb bancs per a descansar durant les sessions de shopping desenfrenat. Un altre element que li dóna un toc molt vintage és el rellotge penjat del sostre, amb tota mena de mecanismes i engranatges que recorden un rellotge dels d’abans.

Així doncs, entre la seva arquitectura particular gens comú per a un centre comercial i el fet que sigui a tocar de molts llocs turístics, aquest shopping centre ha esdevingut una atracció més per als que visiten la capital irlandesa i és força habitual que els qui passegen per Grafton Street acabin allà, sobretot quan plou, més a tafanejar i a fer fotos que no pas a comprar.

En aquest sentit, de les tres plantes que hi ha, només la baixa -incloent la zona central- i la primera tenen el gros dels locals ocupats; pel que fa a la darrera planta, només destaca una galeria d’art en un dels passadissos i els lavabos. Per contra, a l’altra banda de la tercera planta no hi ha gairebé res obert.

El ventall de negocis és molt ampli i hi ha de tot i més: llibreries, botigues de moda, de material esportiu, videojocs, regals, salut i bellesa, joguines, bars i restaurants. I com a qualsevol centre comercial hi ha les botigues que fan d’esquer i ocupen molt d’espai, com Dunnes Stores o TK Maxx.

A l’hora de desplaçar-se entre plantes hi ha diverses opcions: l’ascensor -tot i que força amagats-, escales amb esglaons, que tenen un revolt en forma de balcó d’on hom pot admirar tot el conjunt arquitectònic o les escales mecàniques, una de les icones d’aquests llocs, que inicialment eren tota una novetat i representaven la modernor, però que ara ja són un element que hom podria considerar de tradicional.