Els escolars fan més cas a la pilona-llapis

Com a tot arreu, a Dublin, les pilones de protecció a les voreres que eviten que els cotxes hi puguin pujar acostumen a ser força insípides, a vegades pel disseny -idèntic a totes les ciutats-, d’altres pel color -que sol ser fosc o gris- o per ambdues coses alhora. I en alguns casos, en un nombre excessiu, com quan hi ha els de la vorera i els del carril bici, tots en paral·lel.

De tota manera, en alguns carrers de la ciutat ja fa temps que hom hi pot veure unes pilones als Antípodes de les de tota la vida i és que tenen forma de llapis, malgrat que, en certa manera, la part superior recorda un pintallavis. Aquest disseny cridaner i innovador no ha estat triat a l’atzar, sinó que està estretament relacionat amb la seva ubicació, perquè el lloc on hi ha una probabilitat més alta de trobar aquestes divertides pilones és a la rodalia de les escoles.

I no només és una qüestió de disseny, sinó també de visibilitat, puix que els infants paren més atenció si la pilona és un llapis que no pas si és una estructura de ferro sense més ni més; i el mateix per als automobilistes, atès que les pilones-llapis -que poden ser de colors diferents, tot i que sempre cridaners-, són una manera subtil d‘alertar que allò és una zona escolar, per la qual cosa, en principi, els conductors haurien de veure’s obligats a circular amb més precaució.

Segons Urban Elements, la companyia de Drogheda (Comtat de Louth) que les comercialitza, aquesta pilona té força i resistència, es doblega en cas d’impacte, però després torna a recuperar la seva forma original. D’altra banda, són molt fàcils d’instal·lar, fet que permet de modificar la seva distribució en funció de les necessitats del trànsit o de l’escola, a banda d’afegir un toc de personalitat alegre a l’exterior del centre mentre compleix la seva funció de seguretat vital.