Nova metamorfosi en habitatge social: Dorset St

El Comú de Dublin ha anunciat que el nou complex d’habitatge social situat a Dorset Street estarà acabat a final del 2026 i que les obres començaran aviat, això sí, sense especificar quan, tot i que en...

El Comú de Dublin ha anunciat que el nou complex d’habitatge social situat a Dorset Street estarà acabat a final del 2026 i que les obres començaran aviat, això sí, sense especificar quan, tot i que en alguns llocs ja hi ha instal·lades les tanques delimitant el perímetre. Els blocs actuals ja fa temps que presenten un estat decrèpit, una degradació que s’ha accelerat d’ençà que el gros dels veïns va ser reallotjat a altres llocs a fi de permetre d’iniciar les obres i és que el fet d’estar buits ha atret les habituals hordes de vàndals que hi han campat alegrement.

Actualment, només hi resten dos residents, molt valents o amb un vincle molt fort al seu habitatge perquè durant els darrers mesos han viscut envoltats d’apartaments amb les finestres tapiades; amb tot, sembla que finalment han acceptat l’oferta municipal d’un allotjament alternatiu, per la qual cosa l’enderroc dels tres blocs existents ja pot començar.

Aquest complex residencial d’habitatge social és un dels molts que van ser construïts al centre de Dublin a partir dels anys seixanta per tal d’acabar amb els infames tenements, és a dir, edificis on una família sencera vivia amuntegada a la mateixa habitació, i probablement, al principi estaven prou bé, sobretot les àrees comunes, amb parc infantil -que aquests complexos acostumen a allotjar famílies nombroses- i pista d’esports, però el pas del temps els ha passat factura, clarament.

D’altra banda, tots els blocs tenien el mateix disseny, exageradament lleig, però pràctic, funcional i amb un cost baix. De tota manera, ja fa uns quants anys que el Comú va engegar un pla de regeneració d’aquests complexos, amb dissenys diferents i tota mena de modernitats, que han fet que, fins i tot, es presentin a concursos d’arquitectura i els guanyin, com és el cas de Dominick Hall, a Dominick Street Lower, o d’O’Devaney Gardens, al barri d’Stoneybatter.

En el cas de Dorset Street, el departament d’Habitatge destinarà vuitanta milions d’euros i hi construirà cent seixanta-tres apartaments, un parc infantil, un local comercial i un cafè, tot un clàssic de qualsevol projecte immobiliari, si més no sobre el paper.

D’altra banda, l’antiga caserna de bombers, un edifici de maó vermell molt icònic de la zona, construït el 1901, restaurat recentment, on ara hi ha un club de boxa i que queda entre dos dels blocs actuals, romandrà dempeus. De fet, això ja ha esdevingut un clàssic arquitectònic a la capital irlandesa: que un edifici antic sobrevisqui a un altre de construït molts anys després, sobretot si es tracta de blocs d’habitatge social o edificis fets de formigó gris i insípid.