Met Éireann i la nau alienígena de Glasnevin
Al barri dublinès de Glasnevin i més concretament a la cantonada entre Ballymun Road i Glasnevin Hill, hi ha la seu de Met Éireann, el servei meteorològic d’Irlanda. L’edifici, amb una distintiva forma semipiramidal, no té res a veure amb les tradicionals cases de maó vermell de l’entorn i és que el seu estil fa que sembli una nau alienígena.
De tota manera, l’estil és molt futurista, però paradoxalment, ja té més de quaranta-tres anys, puix que va inaugurar-se el juny del 1980, és a dir, que ja ha plogut molt d’ençà d’aquell dia, sobretot tractant-se d’Irlanda, tot i que en contra de la creença popular, a Dublin no plou tant com diuen.
L’edifici, dissenyat per Liam McCormick, un dels fundadors de l’arquitectura irlandesa moderna i autor també d’altres obres de caràcter públic i religiós, va permetre el trasllat de l’institut meteorològic cap a Glasnevin Hill des de les seves velles i obsoletes dependències situades al número 44 d’Upper O’Connell Street, al rovell de l’ou, quan el servei meteorològic s’anomenava Central Analysis and Forecast Office; en aquest sentit, no es va dir Met Éireann fins al març del 1996, en el seixantè aniversari de l’entitat.
La nova casa va suposar unes quantes millores en tots els sentits i va permetre de disposar de més d’espai i de treballar amb unes condicions òptimes. A més, la gran quantitat de finestres i el fet d’estar en una zona alta de la ciutat, permet als meteoròlegs de comprovar visualment si allò que diuen els moderns dispositius tecnològics coincideix amb la realitat. A més, la seva forma semipiramidal permet de tenir satèl·lits al terrat i de retruc no privar de sol les cases del voltant.
D’altra banda, a la base de l’edifici hi ha un fossat amb aigua, probablement per a dificultar l’accés als qui volen entrar a demanar explicacions a les estrelles de la casa que un dia van anunciar sol radiant durant tot el cap de setmana, però que va ploure a bots i barrals, obligant a suspendre una barbacoa amb els amics o la festa d’aniversari de la nena. I per on no hi ha el fossat amb aigua, la seu de Met Éireann també sembla una fortalesa inexpugnable.
I una mica més avall de Glasnevin Hill, a tocar del Jardí Botànic, el projecte Dublin Canvas, que posa art i color a les tristes i grises caixes de regulació semafòrica, n’hi ha dedicat una.